Skip to main content

Het vierentachtigste seizoen

Onze toneelvereniging is een complex geheel. We hebben acteurs die graag een rol spelen in een leuk stuk. Maar wat is leuk? Wat voor de een het toppunt van vermaak is, vindt de ander te flauw om naar te kijken. Bij wijze van spreken dan. Want we komen altijd naar elkaar kijken!

Daarnaast hebben we spelers die het liefst improviseren. Dat vereist durf en daarom noemen ze zich LEF. Zij vormen een eigen groep in de vereniging, maar horen er wel degelijk bij. Af en toe stapt er zelfs een ‘klassieke’ toneelspeler over naar de improgroep, of omgekeerd.

Een heel aparte groep van het Stadstoneel is het Bestuur. Vijf à zes leden die zich inzetten om de vereniging gezond te laten draaien door de activiteiten te plannen, de subsidiegever te vriend te houden, regisseurs aan te trekken en ons thuishonk (de Speelzaal) tot het gezelligste repetitielokaal en theatertje van de stad te maken.

Dit betekent niet dat de rest van ons duimen draait en alleen maar op de bühne staat te schitteren! Nee, er moeten immers – in willekeurige alfabetische volgorde – ook bekertjes, bier, kaas, koffie, servetten, suiker, thee, wc-papier, wijn, worst, zeep en zoutjes worden gekocht. En als het toneelstuk niet héél modern is, moet er een decor worden gebouwd. Omdat de lampen af en toe doorbranden, moet iemand zich met de techniek bemoeien (en anders ook!). En wat dacht je van pr-activiteiten, contacten met donateurs, werving van sponsoren?

Om de buiten- en binnenstaander een betere indruk te geven van hoe het bij een toneelclub als de onze toegaat, wil ik dit seizoen diverse vertegenwoordigers van alle geledingen voor het voetlicht brengen. Transparantie!

En waar die titel op slaat? We zijn in 1935 opgericht, toen nog onder de socialistische naam Voorwaarts. We zijn dus nu aan ons vierentachtigste seizoen begonnen.

Op naar de honderd

Eerder postte Pieter

Het vierentachtigste seizoen

Website gebouwd met TYPO3 door ViBiS.