Skip to main content

Speeldata in de Purmaryn:

Vrijdag 20 maart 20:30 uur

Zaterdag 21 maart 20:30 uur

Zondag 22 maart 14:30 uur

Toegang € 13,50

Kaartverkoop bij de Purmaryn: telefoon 0299 432205 of via de website

        

AMATEURS!

 

Het Purmerender Stadstoneel gunt u in zijn 80e jaar een eerlijke en hilarische kijk in de keuken van het amateurtoneel met een eigen invulling van het stuk ‘Amateurs’ van Wannie de Wijn.

Het stuk was dé theaterhit van Nederland in 2010.

‘Amateurs!’ gaat over een toneelvereniging die na jarenlang lollige kluchten besluit dat het niveau omhoog moet. Het moet moderner, serieuzer en vooral veel beter.

Daarom is een professionele regisseur aangetrokken voor een stuk met echte inhoud en gaat men voor het eerst in een grote schouwburg spelen.

Nu nadert de première en er moet nog veel gebeuren. Kunnen de spelers hun ambities waarmaken? Krijgt de regisseur de voorstelling die hij voor ogen heeft? Blijft de lol van de toneelhobby in de groep behouden?

‘Amateurs!’ is een must voor iedereen die van theater houdt. Spelers, makers en kijkers. Amateurs en profs.

 

Net als het zeer succesvolle ‘Zadelpijn en ander damesleed’ (2014) wordt ‘Amateurs!’ geregisseerd door theatermaker Debby Dubbeld, de prof die ook dit jaar een multimediaal spektakel op niveau garandeert.

 

                                               

Repetitie van het stuk Amateurs,

Bijgewoond op Maandag 13 oktober 2014,

 

Zelf ga ik spelen in het stuk Verwarringen dat opgevoerd zal worden in oktober 2015. Ook speel ik bij de improvisatie groep LEF.Er was deze week geen training van LEF dus ik dacht dan kan ik best even een kijkje nemen bij mijn “collega “spelers .

Na het bijkletsen met een kopje koffie begonnen de spelers met een warming-up. Elke speler moest een dagelijks ritueel uitvoeren in de vorm van gebaren en handelingen. De onderwerpen liepen uiteen van opmaken tot een muurtje metselen. Ik heb er erg om gelachen vooral omdat Cees wel erg vaak naar de WC moest. Vervolgens moesten ze dit ritueel inkorten tot 4 duidelijke handelingen en steeds sneller uitvoeren. Vervolgens werd deze oefening geperfectioneerd tot een leuk en verrassend onderdeel van de voorstelling. Slim gedaan van Debby.

Vervolgens worden er 6 stoelen op een rij gezet en nemen de spelers hun plaats. Scene 8  wordt besproken. Debby vraagt de spelers wat hij of zij wil in deze scene. Het wordt zo duidelijk wat de rol is van ieder in deze scene. Je kunt  hier al zo mooi zien hoe verschillend de karakters zijn.

Toch  hebben veel spelers in het stuk dingen gemeen. Wat? Daar komt u achter als u naar dit leuke stuk komt kijken in maart in de Purmaryn.

Ik heb genoten en vond het fijn iedereen weer eens te zien.

Sylvia Veenman 

Website gebouwd met TYPO3 door ViBiS.